В'ялена риба – смачна та корисна страва, багата поліненасиченими жирними кислотами, вітамінами та мікроелементами. В'ялення – один із найпопулярніших способів заготівлі річкової риби. Але як правильно зберігати в'ялену рибу в домашніх умовах, щоб дотриматися всіх умов для запобігання її псуванню?
Існує кілька способів зберігати в'ялену рибу:
- Підвішування. Найпростіший і найдоступніший спосіб. Розібрану за розмірами та загорнуту в папір рибу зберігають у прохолодних, захищених від світла місцях (на горищах, у коморах та підвалах). У таких умовах риба може зберігатися 4-5 місяців, проте не слід забувати про регулярне провітрювання цих сховищ і про підтримку в них температури не вище 10°С та вологості на рівні 80%. Крім того, підвішену рибу бажано накрити марлею.
- Зберігання за низьких температур. Цей варіант підійде для власників квартир, тому що виділити окреме приміщення з потрібною температурою неможливо. Тому рибу закладають у холодильник, попередньо загорнувши у папір. Можливий варіант закладки риби в морозильну камеру, але при проморожуванні вона може втратити смак.
- Дерев'яні тари. Цей спосіб однаково зручний для тих, хто живе і в приватному будинку, і в квартирі. Як і в попередніх випадках, рибу упаковують в обгортковий папір і укладають у дерев'яний ящик, оббитий зовні марлею від небажаних «гостей» – комах. Якщо під рукою немає дерев'яного ящика, його цілком замінять матер'яний мішок або вербовий кошик.
- Бляшаний посуд. Рибу, поміщену в бляшанку, щільно закупорену надійною кришкою (щоб уберегти від сонячного світла і підтримати оптимальний рівень вологості), зберігають у прохолодному сухому місці.
- Склотара. Цей спосіб хороший для зберігання дрібної в'яленої риби. Її закладають у попередньо простерилізовану та висушену банку, залишаючи в середині вільне місце. У цю порожнечу міститься запалена свічка, а банка закривається кришкою так, щоб полум'я не згасло. Такі "консерви" можуть зберігатися до півроку.
Важливо пам'ятати! Не варто зберігати рибу в обгортці з фольги та пакувальної поліетиленової плівки. Вони риба починає швидко пліснявіти і гнити. Також не радимо зберігати рибу невпакованої – так вона швидко всихає.