Користь та шкода в'яленої риби

Навряд чи хтось в Україні не знає, що таке в'ялена риба. Давно і із задоволенням на дружніх гуляннях та посиденьках люди їдять воблу, ляща, густеру та чехонь, зав'ялених вдома чи покупних. Однак таке «смачне» заняття, як вживання в'яленої риби, має не лише плюси, а й мінуси.

Розберемося у цьому докладно.

У чому полягає користь в'яленої риби
Завдяки тому, що риба в процесі в'ялення просочується власним жиром, і її м'ясо не тільки набуває особливий, приємний і смак і аромат, що запам'ятовується, але і стає надзвичайно корисним, збагачуючись поліненасиченими жирними кислотами Омега-3, які, виступаючи каталізатором в процесі руйнування ракових клітин , допомагають знизити ризик появи онкологічних захворювань

Крім того, численні дієтологічні дослідження підтверджують, що вживання в'яленої риби незамінне для:

скорочення на третину шансів розвитку хвороби Альцгеймера та старечої деменції у людей похилого віку, уповільнення процесів старіння в організмі;
постачання організму кальцієм, фосфором та фтором – найважливішими «будматеріалами» для кісткової тканини;
профілактики інсульту та інфаркту;
полегшення депресивних станів при вагітності;
запобігання захворюванням серцево-судинної системи (завдяки впливу Омега-3 на організм у судинах знижується кількість холестеринових бляшок);
зниження ваги та покращення стану шкіри.
Чому їсти в'ялену рибу може бути часом ризиковано?
Основну небезпеку, з якою пов'язане вживання в'яленої риби, представляє зараження різними паразитами (найчастіше котячою двоусткою або широким лентецем). Підчепити цих гельмінтів можна, якщо риба була виловлена в екологічно неблагополучних водоймах і при її зав'ялюванні були допущені порушення технології (при засолюванні було використано мало солі і не були дотримані терміни витримки риби під гнітом).

Також варто утриматися від покупки риби з явно вираженим гнильним запахом, іржавими плямами в районі черевця, неприродним кольором зябер та пошкодженою лускою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *